Oiva-tehtävä
Tilat, pinnat ja välineet
Oiva-raportissa tilojen, pintojen ja välineiden puhtaus tarkastetaan tarkastajan harkinnan mukaisesti niin, että ne tarkastetaan vähintään joka kolmas vuosi. Pintojen, materiaalien ja välineiden yleinen puhtaus on tärkeää ja se mitataan valvontaviraston tietyn asteikon mukaisesti.
Henkilökunnan toiminta ja koulutus
Parhaan hymynaaman saa kun henkilökunta toimii elintarvikehuoneistossa hygieenisesti. Omat elintarvikkeet ja muut tavarat ovat ainoastaan henkilökunnalle varatussa paikassa, eikä niitä kuljetella paikasta toiseen ilman syytä. Jos henkilökunnassa on tupakoitsijoita, tupakoidaan sovitussa paikassa tai tilassa.
Elintarvikkeiden tuotantohygienia
Tarkoittaa kirjaimellisesti elintarvike tilojen ja laitteiden puhtaanapitoa. Elintarvikkeiden tulee olla turvallisia, "just eikä melkein" -periaatteella. Tuottajan vastuulle jää myös elintarvikesäädännön vaatimukset. Jos puutteita on havaittavissa, on tuottajan ryhdyttävä korjaaviin toimiin.
Elintarvikkeiden lämpötilojen hallinta
Varmistetaan, että pakkaukset ovat puhtaita, ehjiä ja ne ovat oikeassa paikassa (pakasteet pakasteeseen jne.) Todistetaan tarkastajalle kirjoitettujen lämpötilatarkastusten muistiinpanot (Esim. vihko, johon henkilökunta on tehnyt omia merkintöjä lämpötilan seurannasta).
Myynti ja tarjoilu
Tarkkaillaan yleistä hygieniaa, myyntiä, itse tarjoilua sekä tarjollapitoa, ei makua. Kuinka eri tuoteryhmät pidetään erillä toisistaan ja kuinka puhdasta on. Kaikki tarvittavat tiedot tuotteen sisällöstä on oltava näkyvillä.
Allergiat ja intoleransseja aiheuttavat aineet
Parhaan hymynaaman saa, kun allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet pidetään erillään muista, etteivät ne saastu muista elintarvikkeista vaatimusten mukaisesti. Kaikki tarvittavat tiedot on merkitty ylös ja se on näkyvillä myös asiakkaille (G, L jne.)
Pakkaus- ja elintarvikekontaktimateriaalit
Elintarvikkeet pitää pakata oikein. Tarkistetaan millaisia materiaaleja käytetään ja onko tuotteet laitettu oikeisiin astioihin. Väärinpakatut tuotteet voivat pilata sen.
Elintarvikkeiden toimitus
Kuormatilan ja kuljetussäiliön puhtaus pitää tarkistaa jos elintarvikkeita ei kuljeteta suojaavissa astioissa. Tuotteet pidetään erillään muista kuljetettavista tuoteista.
Jäljitettävyys ja takaisinvedot
Tarkoittaa, että pitää olla tieto siitä mistä raaka-aineet on hankittu ja kenelle ne mahdollisesti menevät eteenpäin. Myös raaka-aineiden tulemisajankohta on hyvä tietää etukäteen. Lisäksi työntekijällä pitää olla kirjattu todiste raaka-aineiden kuljetuksesta.
Oiva-raportin esilläpito ja sen syyt
Raportti pitää olla paikalla, josta kaikki asiakkaat voivat sen huomata (esim. pääoven lähellä kuten I-rakennuksen kahvilassa) Eviran sääntöjä noudattaen. Internetin kautta myyvien ja markkinoivien yritysten tulee julkaista Oiva-raporttinsa omalla kotisivullaan.
Oiva-raportissa tilojen, pintojen ja välineiden puhtaus tarkastetaan tarkastajan harkinnan mukaisesti niin, että ne tarkastetaan vähintään joka kolmas vuosi. Pintojen, materiaalien ja välineiden yleinen puhtaus on tärkeää ja se mitataan valvontaviraston tietyn asteikon mukaisesti.
Henkilökunnan toiminta ja koulutus
Parhaan hymynaaman saa kun henkilökunta toimii elintarvikehuoneistossa hygieenisesti. Omat elintarvikkeet ja muut tavarat ovat ainoastaan henkilökunnalle varatussa paikassa, eikä niitä kuljetella paikasta toiseen ilman syytä. Jos henkilökunnassa on tupakoitsijoita, tupakoidaan sovitussa paikassa tai tilassa.
Elintarvikkeiden tuotantohygienia
Tarkoittaa kirjaimellisesti elintarvike tilojen ja laitteiden puhtaanapitoa. Elintarvikkeiden tulee olla turvallisia, "just eikä melkein" -periaatteella. Tuottajan vastuulle jää myös elintarvikesäädännön vaatimukset. Jos puutteita on havaittavissa, on tuottajan ryhdyttävä korjaaviin toimiin.
Elintarvikkeiden lämpötilojen hallinta
Varmistetaan, että pakkaukset ovat puhtaita, ehjiä ja ne ovat oikeassa paikassa (pakasteet pakasteeseen jne.) Todistetaan tarkastajalle kirjoitettujen lämpötilatarkastusten muistiinpanot (Esim. vihko, johon henkilökunta on tehnyt omia merkintöjä lämpötilan seurannasta).
Myynti ja tarjoilu
Tarkkaillaan yleistä hygieniaa, myyntiä, itse tarjoilua sekä tarjollapitoa, ei makua. Kuinka eri tuoteryhmät pidetään erillä toisistaan ja kuinka puhdasta on. Kaikki tarvittavat tiedot tuotteen sisällöstä on oltava näkyvillä.
Allergiat ja intoleransseja aiheuttavat aineet
Parhaan hymynaaman saa, kun allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet pidetään erillään muista, etteivät ne saastu muista elintarvikkeista vaatimusten mukaisesti. Kaikki tarvittavat tiedot on merkitty ylös ja se on näkyvillä myös asiakkaille (G, L jne.)
Pakkaus- ja elintarvikekontaktimateriaalit
Elintarvikkeet pitää pakata oikein. Tarkistetaan millaisia materiaaleja käytetään ja onko tuotteet laitettu oikeisiin astioihin. Väärinpakatut tuotteet voivat pilata sen.
Elintarvikkeiden toimitus
Kuormatilan ja kuljetussäiliön puhtaus pitää tarkistaa jos elintarvikkeita ei kuljeteta suojaavissa astioissa. Tuotteet pidetään erillään muista kuljetettavista tuoteista.
Jäljitettävyys ja takaisinvedot
Tarkoittaa, että pitää olla tieto siitä mistä raaka-aineet on hankittu ja kenelle ne mahdollisesti menevät eteenpäin. Myös raaka-aineiden tulemisajankohta on hyvä tietää etukäteen. Lisäksi työntekijällä pitää olla kirjattu todiste raaka-aineiden kuljetuksesta.
Oiva-raportin esilläpito ja sen syyt
Raportti pitää olla paikalla, josta kaikki asiakkaat voivat sen huomata (esim. pääoven lähellä kuten I-rakennuksen kahvilassa) Eviran sääntöjä noudattaen. Internetin kautta myyvien ja markkinoivien yritysten tulee julkaista Oiva-raporttinsa omalla kotisivullaan.
Olet vastannut todella lyhyesti isoihin kysymyksiin kuten elintarvikkeiden tuotantohygienia ja lämpötilojen hallinta. Täydennä niiltä osin.
VastaaPoistaOk. Rastia seinään. Tehtävä hyväksytty.
VastaaPoista